Praktijkinrichting

De inrichting van uw praktijk is belangrijk, voor zowel behandelaar als patiënt. Inmotus geeft u tips en adviezen om uw praktijk zo prettig en optimaal mogelijk in te richten.

Entree

  • Voorkom drempels en opstapjes zoveel als mogelijk.
  • Let op deurbreedtes i.v.m. de mobiliteit van uw patiënten.

De behandelkamer

De elektrotechnische installatie

  • Zorg dat er voldoende aansluitingen zijn met randaarde. Bepaal de hoogte van de aansluiting en/of laat ze veranderen.
  • Vloergoten voor het wegwerken van kabels is tegenwoordig goed realiseerbaar, het voorkomt stofnesten en verlaagt de kans op ongelukken.
  • Zorg voor goede koeling en binnenklimaat. Dit kan met een split-unit (airconditioning) prima gerealiseerd worden. In moderne gebouwen is de ventilatie vaak mechanisch geregeld en is vaak sprake van ondercapaciteit. Vormgeving gaat dan ten koste van comfort.
  • Zorg voor goede ventilatie. Slechte ventilatie is namelijk schadelijk voor de gezondheid.

Podoscoop, scanner en drukmeetplaat

In de vloer bouwen of in een bordes. Let absoluut op de bouwwijze/kwaliteit. Aansprakelijkheid bij calamiteiten heeft vaak grote gevolgen.

Behandel-unit of kleine pedicuremotor

Bij een behandel-unit is de compressorcapaciteit normaal gesproken goed. Laat je hier goed over informeren. De compressor is niet alleen voor evt. turbine en sprayfunctie maar ook voor koeling van de micromotor en het handstuk. Pedicuremotoren zien er vaak mooi uit maar hebben in de regel te weinig compressor capaciteit. Dat komt de koeling van de motor en handstuk niet ten goede. Vroegtijdige slijtage van bijvoorbeeld lagers, geeft hoge reparatiekosten.

Patiënten behandelstoel

De kwaliteit van het frame en de verstelling moeten degelijk zijn, het bedieningsgemak voor de behandelaar is voornaam, de kwaliteit van de bekledingsstof moet makkelijk te reinigen zijn.

Behandellaar stoel

Let op de ergonomie en kwaliteit van het frame. Wielen en vloercombinatie moeten op mekaar afgestemd zijn om bijv. Zwarte strepen op de vloer te voorkomen.

Reiniging en sterilisatie

Ultrasoon reiniger in RVS uitvoering geeft een beter kavitatieproces. De autoclaaf moet voldoen aan de Europese regelgeving. Beide apparaten horen in een stofvrije omgeving en als het kan gescheiden van de behandelkamer.

Lab

De schuurmachine keuze

Afhankelijk van het aantal personen die er mee werken en de gelijktijdigheidsfactor van het gebruik kunt u kiezen voor 1 of 2 schuurbanden of meerdere machines. Een modern stoffilter met klopinrichting is belangrijk voor de reiniging van het stoffilter. Let op de stroomaansluiting in uw lab; dit kan 400V of 230V zijn.

Centrale stofafzuiging

In combinatie met meerdere machines/aansluitingen goed realiseerbaar.

Lijm/werktafel

De capaciteit van de afzuigventilator is belangrijk. De damp mag niet blijven hangen in het afvoerkanaal. Dampafvoer naar buiten of middels koolstoffilter binnen. Raadpleeg hiervoor uw adviseur.

Ergonomie van de werktafel

Heb je de juiste hoogte gekozen? Voor staand werk is een werkhoogte van ca. 90 tot 105 cm ergonomisch verantwoord.

Brandveiligheid

Een brandblusser is verplicht. Denk wel na over de keuze voor het type brandblusser.

Opslag van gevaarlijke stoffen

De dag voorraad mag bij de werkplek staan. De overige voorraad moet apart in het magazijn of bij grote hoeveelheden in een brandveiligheidskast.